FUTBOL TOPU NASIL ÜRETİLİR VE NASIL BİR AŞAMALARDAN GEÇER?
Dünya’da buluna spor dallarından en çok bilineni ve yaygın olanı hiç şüphesiz Futbol diyebiliriz. Futbol maçlarında meşin yuvarlak adını çok sık duyduğumuz futbol topları uzun yıllar çeşitli üretim yöntemleri ile değişime uğrayarak şimdiki halini almıştır. Peki günümüzde dayanıklılık esasına göre en çok tercih edilen yöntem hangisidir ve nasıl üretilir sorusuna yanıt bulmaya çalışalım. Markası ile en ön plana çıkmış Adidas firmasının ürettiği futbol topları nasıl bir aşamadan geçirilerek spor malzemesi satışı yapan mağaza ve spor okullarına kadar süren serüvenini birlikte bir inceleyelim.
İlk olarak topun yuvarlak hattına uygun olarak belirlenen deri ve kumaş karışımı bir yapıda olan ve çokça bildiğimiz malzemelerden biri olan suni deriler, daha önce belirlenen makas ölçülerinde en bilinen yöntemiyle 6gen ve 5gen parçalar olarak kesilir.
Aynı şekilde topun içerisinde yer alan kumaşlarında aynı şekilde kesilmesi sağlandıktan sonra kesilen parçalar dikiş makinası yardımıyla özenle birbirine eklenerek dikilir.
Bir sonraki aşamada ise dikilen bu kumaşın içerisine daha önce dikimi yapılmayan son 5gen içerisinden şambrel yerleştirilerek havanın dışarı kaçmaması veya şişirilebilmesi için gerekli olarak supap dışarıda kalacak şekilde son beşgen de dikilerek, şambrele supap aracılıyla hava verilerek topun iç yapısı net olarak ortaya çıkmış olur.
Bu aşamadan sonra imalatı yapılan toplar hava kaçırıp kaçırmadığı gibi bir testlerden geçirilir. Değerler kontrol edilir ve her şey yolunda gidiyorsa topun dış kısmını oluşturan asıl kauçuk deri karışımın yapışması için oldukça kuvvetli bir tutkal ile top yıkanır. Top yüzeyine yerleştirilecek olan 6gen 5gen gibi şekillerin üzerinde yer alacak logo baskı çalışmaları tamamlanmış olan parçalar imalatta kullanılan metal kalıplarının içerisine düzenli olacak ve birbirini tamamlayacak şekilde yerleştirilir. Bu yerleştirmeden sonra daha önce tutkal havuzunda atmış olduğumuz iç top yapısı kalıp içerisine supap ağzı dışarıda kalacak şekilde yerleştirilir ve kalıp kapağı kapatılarak top içerisinde verilen hava ile şişirilmesi
sağlanır. Bu aşamada topun yüzeyinde buluna deri ve iç yapı birbirine sıcak kalıp yardımıyla kavuşması sağlanır.
Bu aşamadan sonra artık top hazır duruma gelmiştir ve kalıp içerisinde bulunan top çıkartılarak soğumaya bırakılır ve futbol topu imalatı tamamlanmış olur. Soğuyan topların son kontrol ve testlerinden sonra içerisinde bulunan hava boşaltılır ve paketlenmek üzere sevkiyata hazır duruma getirilir son aşamada da toplar uygun poşetlere yerleştirilerek kutulama sürecine geçilmiş olur.
Commentaires